zondag 9 januari 2011

De oudste voetbalclub van Friesland


De oudste voetbalvereniging van Friesland is L.A.C. Frisia 1883. Deze vereniging is als Cricketclub Frisia opgericht op 25 april 1883 door de zoon van de commissaris van de koningin in Friesland, de 13-jarige Pieter Albertus Vincent (Piet) baron van Harinxma thoe Slooten, met een 19-tal vrienden. Cricketclub Frisia is een ‘jongensclub’ - de oprichters waren 13-17 jaar.

In 1894 gaan de Frisianen ook voetballen en wordt de naam gewijzigd in "Cricket en Footballclub Frisia". De vereniging wordt in 1894 als eerste voetbalclub in het noorden lid van de NVB. Het jaar daarop verdwijnt het cricket van het programma. In 1896 neemt de vereniging de naam “Leeuwarder Athletische Club Frisia", kortweg LAC aan. Vanwege het elitaire karakter heet de club in de volksmond al gauw ‘LAKschoen’ of – op z’n Leeuwardens – de ‘lakskuuntsjes’.

De allereerste officiële voetbalwedstrijd in het noorden vindt plaats in november 1894 tussen Be Quick en LAC Frisia. Be Quick wint de wedstrijd met 4-1.


De negentien oprichters komen uit twee adellijke (Van Harinxma thoe Slooten en Van Utenhove) en uit zeven hoogburgerlijke (‘patricische’) families. Zeven van de oprichters behalen in 1883 het einddiploma van het Leeuwarder gymnasium, de anderen zijn HBS-ers.

De broers Harinxma hebben als voorbereiding op het gymnasium op de in 1820 naar Engels model opgezette kostschool Noorthey bij Voorschoten gezeten. Sport en spel zijn een belangrijk onderdeel van het lesprogramma en de Harinxma’s hebben daar kennis gemaakt met sporten als cricket en voetbal.

Bij de oprichting wordt vader Binnert Philip van Harinxma thoe Slooten beschermheer van de club.

Bij de oprichting is Frisia een club van de Friese elite. De leden komen uit Leeuwarden, maar voor een belangrijk deel ook van het platteland. Veel van hen zijn geen Friezen, en velen verlaten Friesland als zij volwassen worden. Rond 1900 melden zich steeds vaker leden aan uit de gegoede burgerij van Leeuwarden, fabrikanten, ondernemers, groothandelaren, ambtenaren en middenstanders, die omstreeks 1905 de dragende krachten van de club worden.





De aristocratische inbreng bestaat aan het begin van de 20e eeuw alleen nog maar uit goodwill en dat is een landelijk patroon. De oude elite trekt zich terug en gaat zich richten op tennis, zeilen en ruitersport, vervolgens op golf en hockey.
Al in de periode 1900-1914 is voetbal niet meer de elitesport die het daarvoor is.


In het seizoen 1903-1904 wordt het eerste succes geoogst. Frisia wordt kampioen van het noorden. In 1905 wordt het huidige clubkostuum ingevoerd, namelijk een blauw geel gestreept shirt en een zwarte broek. Al gauw is er weer sportief succes, want in 1908 wordt Frisia voor de 2e maal kampioen van het noorden.
In 1925 behaalt Frisia haar beste prestatie uit de historie. Het wordt kampioen van het noorden en mag strijden om het landskampioenschap. Het enige punt wordt behaald tegen de landskampioen HBS uit Den Haag.


In de Tweede Wereldoorlog behaalt Frisia haar grootste successen achtereen, want het wordt in 1942, 1943 en 1944 kampioen van de tweede klasse. In 1944 leveren succesvolle promotiewedstrijden tegen Emmen een nieuw verblijf in de eerste klasse op.

Spijtig genoeg degradeert Frisia in 1953 weer naar de tweede klasse en besluit een jaar later niet deel te nemen aan het betaalde voetbal in tegenstelling tot de Friese clubs v.v. Leeuwarden en v.v. Heerenveen.

Daarna schommelt LAC Frisia steeds tussen de tweede en de vierde klasse in.
In 2009 promoveert het eindelijk weer naar de Eerste Klasse.
In het seizoen 2013/14 komt de club uit in de 1e Klasse KNVB zondag. In dit seizoen degradeert de club, zodat ze in het seizoen 2014/2015 uitkomt in de 2e Klasse KNVB zondag.
In het seizoen 2015/2016 komt de club uit in de 2e Klasse KNVB zondag. De club promoveert via de nacompetitie.
In het seizoen 2016/2017 komt de club uit in de 1e Klasse KNVB zondag. De club handhaaft zich via de nacompetitie.
In het seizoen 2017/2018 komt de club uit in de 1e Klasse KNVB zondag. De club degradeert via de nacompetitie.
In het seizoen 2018/2019 komt de club uit in de 2e Klasse KNVB zondag. Het lukt niet om te promoveren via de nacompetitie.

In 2019 besluit de oudste club om ook op zaterdag te gaan voetballen.

In het seizoen 2019/2020 komt de club uit in de 2e Klasse KNVB zondag en de 5e Klasse KNVB zaterdag.
In 2022 besluit de club gebruik te maken van de mogelijkheid om horizontaal over te stappen van zondag- naar zaterdagvoetbal. In het seizoen 2022/2023 komt de club uit in de 2e Klasse KNVB zaterdag. De club degradeert via de nacompetitie.
In het seizoen 2023/2024 komt de club uit in de 3e Klasse KNVB zaterdag. De club wordt kampioen.
In het seizoen 2024/2025 komt de club uit in de 2e Klasse KNVB zaterdag.







Clubhistorie



De oprichters van Frisia zijn:

P.A.V. baron van Harinxma thoe Slooten, P. Wildervanck de Blécourt, E.J. van Gorkum, A.D.H. Quintus, J. van Drooge, J. Oosterhoff, F.M. Albarda, D.R. Buma, O.E. Cleveringa, D.A. van Gulik, C.L. baron van Harinxma thoe Slooten, A. baron van Harinxma thoe Slooten, P. Jas, A. Menalda, M. Middelburg, H.B. van Slooten, K. baron van Utenhove, G. baron van Utenhove.





Clubblied LAC “Frisia 1883”


Wij zullen altijd strijden,
voor Frisia’s oude naam.
Wij zullen steeds verbreiden,
haar roemrijk fiere faam.
Niets zal ons kunnen scheiden, ) bis
Wij blijven hecht tezaam.


REFREIN:

Frisia zal blijven leven.
We strijden alleen met haar mee.
De club waarvoor we alles geven, ) bis
Dat is onz’ L.A.C.




Bekende voetballers

- Jan van Beek
- Paul Blijham
- Piet de Blok
- Johan Brada
- Anton Dalhuysen
- Johan Hilarius
- Sjors Mauer
- Piet Meines
- Wim Overmeer
- Jan Schilt
- Henny Snijder
- Lammert Steinvoorte
- Henny Valkema
- Chris Visser
- Piet Visser
- Jannie Wiersma


Meer lezen:

Stegenga, Willem, Yme Kuiper, Fred Dijkstra, Dirk de Boer. The field is very glad, sir... 125 jaar L.A.C. "Frisia 1883". (Leeuwarden, 2008)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten