maandag 20 december 2010

Friezinnen in Oranje - Loes Geurts

Loes Geurts is geboren op 12 januari 1986 in Hichtum als dochter van Michel Geurts en Ellen Franke. Ze krijgt het keepersvak met de paplepel ingegoten. Haar vader is vroeger ook doelman geweest en ze leert de kneepjes van het vak op straat door met haar drie broers te voetballen.

Loes begint te voetballen bij de F-jes van RES tussen de jongetjes. In de D-pupillen speelt ze een jaar bij SC Heerenveen, maar gaat daarna terug naar RES. Tot en met de A-junioren verdedigt ze daar het doel.

In 2004 vertrekt ze naar de Verenigde Staten en keept daar bij Western Illinois University. In twee jaar keept ze 11 maal.

In april 2005 wordt ze door bondscoach Vera Pauw uitgenodigd voor een trainingskamp in Spanje. Hier keept ze uiteindelijk twintig minuten tegen een jongensteam. In augustus 2005 ontvangt ze weer een uitnodiging en op 20 augustus 2005 keept ze door een blessure van Marleen Wissink haar eerste oefeninterland. Nederland verliest de wedstrijd met 4-0. Het loopt niet met het team en met Loes Geurts gaat het ook niet perfect. Ze weet Pauw wel te overtuigen van haar kwaliteiten maar ze heeft één groot obstakel op haar weg: Marleen Wissink.

Daarna gaat ze naar het Duitse FFC Heike Rheine, dat uitkomt in de Bundesliga. Ze trekt opnieuw de aandacht van bondscoach Pauw en na een paar duels reserve te hebben gezeten, keept ze op 29 oktober 2006 eindelijk haar tweede wedstrijd als keepster van het Nederlands vrouwenelftal.



In het toernooi om de Peace Queen Cup in Zuid-Korea vervangt de 20-jarige Friezin recordinternational Marleen Wissink, die jarenlang het Nederlandse doel heeft verdedigd. Wissink heeft na 140 caps aangegeven te willen stoppen en gaat tijdens dit toernooi als reservekeepster mee. Loes Geurts kan niet voorkomen dat de wedstrijd tegen Australië wordt verloren met 1-0.

Als de Eredivisie Vrouwen wordt opgericht in 2007 besluit ze naar AZ te gaan. Heerenveen wil haar ook graag hebben, maar Geurts heeft de club gezegd dat ze liever bij familie in de buurt wil wonen en ze wil fysiotherapie studeren in Amsterdam. Mede dankzij het betrouwbare keeperswerk van Geurts weet Oranje zich voor het eerst in de geschiedenis te kwalificeren voor een eindtoernooi.

De wedstrijd tegen Duitsland op 25 juli 2009 is de ultieme test voor het EK in Finland. Hoe presteert Oranje voor veel publiek en onder grote druk? Deze vraag wordt al na enkele minuten beantwoord. Nadat Loes Geurts in de eerste nerveuze minuten tot tweemaal toe redding brengt, vervolgt ze in de 11e minuut met een gigantische blunder. Een eenvoudig te vangen bal van Birgit Prinz werkt ze zelf in het doel. Uiteindelijk verliest Nederland de wedstrijd met 6-0.



Het EK in Finland begint flitsend. Nederland staat in de eerste wedstrijd tegen Oekraïne na 9 minuten op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Kirsten van de Ven en Karin Stevens. Deze voorsprong wordt niet meer uit handen gegeven. Loes Geurts heeft weinig tot niets te doen.
De tweede wedstrijd tegen thuisland Finland wordt met 2-1 verloren. Het Nederlands vrouwenelftal is teveel geïmponeerd door de ambiance in het stadion en de fysieke kracht van de Finse vrouwen. Bij beide Finse doelpunten gaat Loes Geurts niet helemaal vrijuit. De laatste twintig minuten geeft bondscoach Pauw de opdracht om de kleine nederlaag vast te houden.
De derde en laatste poulewedstrijd is tegen Denemarken. Nederland heeft genoeg aan een gelijkspel om de kwartfinale te bereiken. Uiteindelijk wint Nederland de wedstrijd met 2-1 door twee bekeken doelpunten van Sylvia Smit en Manon Melis. Loes Geurts keept een foutloze wedstrijd. Door deze winst is Nederland tweede geworden in de poule en zeker van een kwartfinaleplaats.
De strijd om de halve finale gaat tegen Frankrijk. Het is geen mooie wedstrijd, maar de spanning vergoed veel. Nederland steunt op haar goede defensie met de uitstekende sluitpost Loes Geurts en loert op de counter. Melis is bijna doeltreffend. Na 120 minuten voetbal is het nog steeds 0-0. Penalty’s moeten de beslissing brengen. Het Nederlands vrouwenelftal wint de serie met 5-4.
De tegenstander in de halve finale is het sterke Engeland. Na 90 minuten voetbal is de stand 1-1. Dat betekent weer verlenging. De droom van het Nederlands vrouwenelftal spat 3 minuten voor tijd uiteen als Engeland de winnende treffer op het scorebord brengt: 2-1. Loes Geurts is bij beide doelpunten kansloos. Toch kunnen de Oranjevrouwen met een opgeheven hoofd huiswaarts keren.



Het Nederlands vrouwenelftal speelt op donderdag 1 april 2010 tegen Slowakije. Het duel in Senec is de laatste wedstrijd onder leiding van Vera Pauw. Deze wedstrijd is ook een jubileuminterland voor Annemieke Kiesel-Griffioen (150), Daphne Koster (100) en Loes Geurts (50). De wedstrijd wordt met 0-1 gewonnen.
Ook onder interim-coach Ed Engelkes is ze eerste keus. In november 2010 wordt Roger Reijners bondscoach.

Op woensdag 23 februari 2011 maakt AZ bekend dat ze na dit seizoen om financiële redenen met vrouwenvoetbal gaat stoppen.
De voetbalsters van AZ proberen de club te behouden voor de Eredivisie. Ze halen voldoende geld binnen om nog twee jaar door te gaan met damesvoetbal. De Alkmaarse directie wijst dat echter af omdat ze zekerheid wil hebben voor vijf jaar.

Op 21 mei 2011 speelt AZ de bekerfinale tegen SC Heerenveen in het Abe Lenstrastadion. AZ wint de wedstrijd met 0-2. Dit is tevens het laatste kunststukje van AZ.

Op 27 mei 2011 wordt bekendgemaakt dat Telstar de zevende club wordt in de nieuwe Eredivisie. Naast Telstar zijn dit ADO Den Haag, SC Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht, VVV Venlo en FC Zwolle. De sponsoring is rondgekomen dankzij de inspanningen van de speelsters van AZ. Loes Geurts speelt daardoor het volgend seizoen in het shirt van Telstar. Op 24 februari 2012 speelt ze haar laatste wedstrijd voor Telstar. Loes gaat nu spelen bij het Zweedse Vittsjö GIK. Ze kiest voor de Zweedse competitie omdat ze denkt dat ze zichzelf daar het beste kan ontwikkelen als keeper. Het niveau van de Zweedse competitie ligt hoog.

Het EK 2013 in Zweden begint goed voor Nederland. Tegen het sterke Duitsland wordt een gelijkspel behaald. Loes komt bijna niet in de problemen. De overige wedstrijden tegen Noorwegen en IJsland worden allebei verloren met 1-0. Nederland is niet goed in de eindpass. In drie wedstrijden weten ze niet te scoren.

Eind 2013 wordt bekend dat Loes Geurts gaat keepen voor Kopparbergs/Göteborg FC.

Het Nederlands elftal heeft een goede kwalificatie voor het WK Voetbal in Canada in 2015. Ze worden tweede in de poule. Hierdoor moeten ze play-offwedstrijden spelen om zich te plaatsen. De wedstrijden tegen Schotland en Italië worden goed afgesloten. Oranje plaatst zich op 27 november 2014 voor het eerst in de geschiedenis voor een WK Voetbal. De speelsters hebben geschiedenis geschreven.

Op 4 maart 2015 speelt Loes haar 100e interland tijdens de Cyprus Cup. Helaas verliest Nederland de wedstrijd tegen Australië met 0-1.

Het WK voetbal begint goed voor het Nederlands vrouwenelftal. De eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland wordt met 0-1 gewonnen door een doelpunt van Lieke Martens. Loes loopt wel een enkelblessure op, nadat ze op hardhandige wijze over de doellijn is gewerkt. Ze kan het duel wel uitspelen. Voor de tweede wedstrijd is dit nog niet zeker. Loes mist de tweede wedstrijd. De volgende wedstrijd tegen thuisland Canada staat ze weer onder de lat. Door een 1-1 gelijkspel haalt Nederland als derde de achtste finale. Tegenstander Japan is hier te sterk (2-1).

Vlak na het WK krijgt Loes op de training van haar club een hersenschudding door een botsing met een ploeggenoot. De revalidatie neemt veel tijd in beslag. De eerste maanden komt ze niet in actie voor haar club en Oranje. Ze behoort weer tot de selectie bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat gehouden word in Nederland van 2 tot 9 maart 2016. Ze komt niet in actie. Nederland weet zich uiteindelijk niet te plaatsen.

Het begint erop te lijken dat ze onder de nieuwe coach, Arjan van de Laan, geen eerste keus meer is.

Op 21 september 2016 wordt bekend gemaakt dat ze per direct vertrekt naar de Franse topclub Paris Saint-Germain.

In januari 2017 wordt Arjan van de Laan vervangen dor Sarina Wiegman.
Als Sari van Veenendaal geblesseerd is krijgt ze weer speeltijd in Oranje. Ze probeert haar plekje terug te veroveren, maar ook onder de nieuwe bondscoach is ze geen eerste keus meer. Tijdens het EK Vrouwenvoetbal 2017 zit ze op de reservebank.

Op 6 augustus 2017 wordt Loes Geurts Europees kampioen. Ze is niet in actie gekomen tijdens het toernooi.
Een week later, op 14 augustus, maakt ze bekend dat ze voorlopig gaat stoppen met voetballen op het hoogste niveau.

Op 31 januari 2018 maakt Loes bekend dat ze voor de tweede keer een contract heeft getekend bij de Zweedse club Kopparbergs/Göteborg FC. Haar ervaring zal een goede aanvulling zijn op de selectie.

Op 21 augustus maakt Wiegman de selectie bekend voor de uitwedstrijd op 4 september 2018 tegen Noorwegen. Opvallend is de terugkeer van Loes Geurts in de selectie. De keepster heeft zich na een periode van afwezigheid weer beschikbaar gesteld voor Oranje. Zij neemt de plek in van Jennifer Vreugdenhil die ontbreekt wegens knieklachten.

Op 5 oktober 2018 maakt Loes haar rentree in het Nederlands elftal door een blessure van Sari van Veenendaal. De play-off wedstrijd tegen Denemarken wordt met 2-0 gewonnen. Hoewel Sari niet meer geblesseerd is keept Loes ook de returnwedstrijd tegen Denemarken op 9 oktober. De wedstrijd wordt met 1-2 gewonnen.
Ook bij de play-offwedstrijden tegen Zwitserland op 9 en 13 november 2018 keept Loes. Thuis wordt gewonnen met 3-0. Uit gelijkgespeeld met 1-1. Door dit resultaat haalt Nederland het WK in Frankrijk.
Op het WK komt Loes niet in actie. Nederland is een echte toernooiploeg en wordt tweede.
Bij haar club raakt Loes geblesseerd. Ze heeft een hersenschudding. Hierdoor wordt ze niet opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden. Pech voor haar want Sari is ook geblesseerd. Op 29 december 2020 stopt Göteborg met vrouwenvoetbal. Hierdoor is Loes Geurts ineens clubloos. Göteborg is in november nog kampioen geworden van Zweden en heeft in december nog in de Champions League gespeeld tegen Manchester City. Financiële problemen hebben echter tot opheffing geleid. Op 31 december 2020 maakt de club bekend toch door te gaan. Haar club wordt eind januari 2021 overgenomen door BK Häcken.
Ze krijgt geen speeltijd meer in het Nederlands elftal. Hierdoor komt ze op de reservelijst voor de Olympische Spelen in Tokyo. Op 1 juli 2021 wordt ze alsnog toegevoegd bij de selectie. Op de Olympische Spelen in Tokyo komt ze niet in actie. Uiteindelijk wordt Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld door de Verenigde Staten. In maart 2022 maakt Loes bekend dat ze in verwachting is. Ze zal daarom niet in actie komen tijdens het EK Vrouwen in Engeland in de zomer van 2022.
Loes krijgt tijdens haar zwangerschap alle steun van haar club BK Häcken. De Zweedse ploeg heeft een speciaal zwangerschapsbeleid, dat naast een individueel trainingsplan zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling, de speelster zekerheid biedt. De club biedt bovenop de zwangerschaps- en ouderschapsuitkering tot honderd procent van het salaris zes maanden voor en zes maanden na de bevalling. Daarnaast wordt het contract van een zwangere speelster verlengd als de speelster bij de geboorte nog minder dan een jaar vast ligt.

Varia

Op zondag 18 juni 2023 organiseert SC Bolsward de eerste editie van het Loes Geurts Voetbaltoernooi voor de volgende teams: MO15, hoofdklasse en tweede klasse, MO17, eerste klasse, Vrouwenteams, derde klasse, vierde klasse en vijfde klasse.

De voetbaljaren bij RES


Statistisch overzicht

Loopbaan als speelster

Seizoen Club
1994-1995 RES
1995-1996 RES
1996-1997 RES
1997-1998 RES
1998-1999 SC Heerenveen
1999-2000 RES
2000-2001 RES
2001-2002 RES
2002-2003 RES
2003-2004 RES
2004-2005 RES
2005-2006 Western Illinois University
2006-2007 FFC Heike Rheine
2007-2008 AZ
2008-2009 AZ
2009-2010 AZ
2010-2011 AZ
2011-2012 Telstar
2012 Vittsjö GIK
2013 Vittsjö GIK
2014 Kopparbergs/Göteborg FC
2015 Kopparbergs/Göteborg FC
2016 Kopparbergs/Göteborg FC
2016-2017 Paris Saint-Germain
2018 Kopparbergs/Göteborg FC
2019 Kopparbergs/Göteborg FC
2020 Kopparbergs/Göteborg FC
2021 BK Häcken
2022 BK Häcken
2023 BK Häcken
2024 BK Häcken


Statistieken AZ en Telstar

Statistieken Nederlands vrouwenelftal  

Clubs als international: Western Illinois University (1) FFC Heike Rheine (7) AZ (54), Telstar (10), Vittsjö GIK (17), Kopparsberg/Göteborg (27) en Paris Saint Germain (8)

Nummer Datum Interland Uitslag Goals
1 20-08-2005 Finland - Nederland 4-0 -
2 29-10-2006 Nederland - Australië 0-1 -
3 31-10-2006 Nederland - Denemarken 0-1 -
4 22-11-2006 Nederland - Rusland 5-0 -
5 21-02-2007 Nederland - Italië 2-0 -
6 14-03-2007 Engeland - Nederland 0-1 -
7 12-04-2007 Duitsland - Nederland 5-1 -
8 09-05-2007 Zwitserland - Nederland 2-2 -
9 29-07-2007 Nederland - Noord-Korea 0-0 -
10 26-08-2007 Nederland - Wales 2-1 -
11 01-10-2007 Nederland - Frankrijk 1-4 -
12 01-11-2007 Nederland - Duitsland 0-1 -
13 27-01-2008 Ierland - Nederland 1-1 -
14 20-02-2008 Wales - Nederland 0-1 -
15 05-03-2008 Nederland - Japan 1-3 -
16 07-03-2008 Nederland - Schotland 1-0 -
17 10-03-2008 Nederland - USA onder 20 0-2 -
18 12-03-2008 Japan - Nederland 2-1 -
19 23-04-2008 België - Nederland 2-2 -
20 04-05-2008 Nederland - China 2-2 -
21 07-05-2008 Nederland - China 1-1 -
22 10-08-2008 Zuid-Afrika - Nederland 1-2 -
23 30-08-2008 Nederland - Zwitserland 1-1 -
24 27-09-2008 Nederland - België 3-0 -
25 25-10-2008 Spanje - Nederland 0-2 -
26 30-10-2008 Nederland - Spanje 2-0 -
27 14-12-2008 Frankrijk - Nederland 0-2 -
28 05-03-2009 Rusland - Nederland 1-2 -
29 07-03-2009 Nederland - Canada 2-1 -
30 12-03-2009 Zuid-Afrika - Nederland 0-5 -
31 25-04-2009 IJsland - Nederland 1-1 -
32 11-07-2009 Nederland - Zwitserland 5-0 -
33 15-07-2009 Nederland - China 2-4 -
34 25-07-2009 Duitsland - Nederland 6-0 e.d.
35 08-08-2009 Nederland - Polen 2-0 -
36 13-08-2009 Rusland - Nederland 1-0 -
37 23-08-2009 Oekraïne - Nederland 0-2 -
38 26-08-2009 Nederland - Finland 1-2 -
39 29-08-2009 Denemarken - Nederland 1-2 -
40 03-09-2009 Nederland - Frankrijk 0-0 -
41 06-09-2009 Engeland - Nederland 2-0 -
42 24-10-2009 Noorwegen - Nederland 3-0 -
43 29-10-2009 Nederland - Macedonië 13-1 -
44 21-11-2009 Nederland - Belarus 1-1 -
45 24-02-2010 Schotland - Nederland 1-4 -
46 26-02-2010 Nederland - Nieuw-Zeeland 1-1 -
47 01-03-2010 Nederland - Italië 1-1 -
48 03-03-2010 Nederland - Zwitserland 4-0 -
49 27-03-2010 Nederland - Slowakije 2-0 -
50 01-04-2010 Slowakije - Nederland 1-0 -
51 22-04-2010 Macedonië - Nederland 0-7 -
52 13-06-2010 Nederland - België 4-1 -
53 19-06-2010 Nederland - Noorwegen 2-2 -
54 15-08-2010 Nederland - Ierland 2-0 -
55 21-08-2010 Belarus - Nederland 0-4 -
56 12-12-2010 Brazilië - Nederland 3-2 -
57 19-12-2010 Nederland - Mexico 2-1 -
58 02-03-2011 Nieuw-Zeeland - Nederland 1-4 -
59 04-03-2011 Frankrijk - Nederland 1-2 -
60 09-03-2011 Canada - Nederland 2-1 -
61 03-04-2011 Nederland - Schotland 6-2 -
62 18-05-2011 Nederland - Noord-Korea 1-1 -
63 07-06-2011 Duitsland - Nederland 5-0 -
64 22-08-2011 China - Nederland 1-1 -
65 24-08-2011 China - Nederland 0-1 -
66 21-09-2011 Nederland - Servië 6-0 -
67 22-10-2011 Kroatië - Nederland 0-3 -
68 27-10-2011 Nederland - Engeland 0-0 -
69 19-11-2011 Slovenië - Nederland 0-2 -
70 24-11-2011 Nederland - Kroatië 2-0 -
71 15-02-2012 Frankrijk - Nederland 2-1 -
72 28-02-2012 Nederland - Italië 2-1 -
73 06-03-2012 Nederland - Nieuw-Zeeland 2-2 -
74 05-04-2012 Nederland - Slovenië 3-1 -
75 17-06-2012 Engeland - Nederland 1-0 -
76 20-06-2012 Servië - Nederland 0-4 -
77 24-10-2012 Nederland - Frankrijk 1-1 -
78 25-11-2012 Nederland - Wales 2-0 -
79 09-02-2013 België - Nederland 2-3 -
80 06-03-2013 Nederland - Finland 1-1 -
81 11-03-2013 Nederland - Canada 0-1 -
82 05-04-2013 Denemarken - Nederland 0-1 -
82 09-04-2013 Nederland - Verenigde Staten 1-3 -
83 03-07-2013 Nederland - Noord-Ierland 3-0 -
84 11-07-2013 Duitsland - Nederland 0-0 -
85 14-07-2013 Noorwegen - Nederland 1-0 -
86 17-07-2013 Nederland - IJsland 0-1 -
87 26-09-2013 Albanië - Nederland 0-4 -
88 26-10-2013 Portugal - Nederland 0-7 -
89 30-10-2013 Nederland - Noorwegen 1-2 -
90 12-02-2014 Nederland - België 1-1 -
91 07-05-2014 België - Nederland 0-2 -
92 20-08-2014 Nederland - Brazilië 0-0 -
93 13-09-2014 Nederland - Portugal 3-2 -
94 17-09-2014 Noorwegen - Nederland 0-2 -
95 25-10-2014 Schotland - Nederland 1-2 -
96 30-10-2014 Nederland - Schotland 2-0 -
97 22-11-2014 Nederland - Italië 1-1 -
98 27-11-2014 Italië - Nederland 1-2 -
99 07-02-2015 Nederland - Thailand 7-0 1
100 04-03-2015 Nederland - Australië 0-1 -
101 09-03-2015 Nederland - Engeland 1-1 -
102 04-04-2015 IJsland - Nederland 2-1 -
103 08-04-2015 Noorwegen - Nederland 2-3 -
104 30-05-2015 Nederland - Zweden 1-2 -
105 06-06-2015 Nieuw-Zeeland - Nederland 0-1 -
106 15-06-2015 Nederland - Canada 1-1 -
107 24-06-2015 Japan - Nederland 2-1 -
108 07-04-2016 Nederland - Nieuw-Zeeland 2-0 -
109 04-06-2016 Nederland - Zuid-Afrika 1-0 -
110 20-10-2016 Schotland - Nederland 0-7 -
111 29-11-2016 Nederland - Engeland 0-1 -
112 20-01-2017 Roemenië - Nederland 1-7 -
113 24-01-2017 Rusland - Nederland 0-4 -
114 03-03-2017 Australië - Nederland 3-2 -
115 09-03-2017 Japan - Nederland 2-3 -
116 09-06-2017 Nederland - Japan 0-1 -
117 13-06-2017 Nederland - Oostenrijk 3-0 -
118 05-10-2018 Nederland - Denemarken 2-0 -
119 09-10-2018 Denemarken - Nederland 1-2 -
120 09-11-2018 Nederland - Zwitserland 3-0 -
121 13-11-2018 Zwitserland - Nederland 1-1 -
122 27-02-2019 Spanje - Nederland 2-0 -
123 09-04-2019 Nederland - Chili 7-0 -
124 04-03-2020 Nederland - Brazilië 0-0 -
125 07-03-2020 Canada - Nederland 0-0 -


Meer lezen:

Postma, Annemarie. De Oranje Leeuwinnen. Het Nederlands vrouwenelftal (Ambo|Anthos,2017)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten